Dienstag, 14. Januar 2014

Kadin erkek iliskisi uzerine



Kadin erkek iliskisi üzerine cok seyler söylenebilir ama benim üzerinde durmak istedigim konu, iliskilerin flirt esnasinda ayri, iliski icinde ayri olmasinin nedenlerini arastirmaktir. Tabii ki bilimsel bir calisma yapmadim ama mantigima göre bazi olgulara isaret etmek istiyorum. Cogu insandan duydugum sey flirt anindaki hayatin degisik, evli yasantida cok daha degisik oldugu idi. Pekala insanlar gercekten yüz seksen derece degisebiliyorlar mi? yoksa onlar ayni kaliyorlar da iliski mi degisiyor?

Kanimca flirt yaparken insanlar oyun oynuyorlar. Insanlar oyun oynadiklarini bilmiyorlar ama bilincaltinda oyun oynadiklarini bildiklerinden hic süphem yok, cünkü flirt ettikleri sahislarin karsisinda birden bire ses tonu degisiyor ve iclerinde güzel bir tedirginsizlik doguyor. Konusmalar ping-pong topu gibi bir oraya gidiyor, bir buraya. Oyunu kisitlayan herhangi bir kural yok. Oyunun tek kurali oyunu hayatta tutmaktir. Oyun devam ettikce kendi kendini besliyor. Zamanin nasil gectigi fark edilmiyor, her ayrilik o kisileri huzursuzlastiriyor, ta ki tekrar bulusuncaya kadar.

Ronald D. Laing Dügüm kitabinda iliskiler üzerine söyle diyor: “Onlar oyun oynuyorlar. Oyun oynamadiklari oyunu oynuyorlar. Onlara oyun oynarken oyun oynadiklarini gördügümü gösterirsem kurallari bozar ve cezalandirilirim. Ben onlarin oyununu görmedigim oyunu oynamaliyim.” („Sie spielen ein Spiel. Sie spielen damit, kein Spiel zu spielen. Zeige ich Ihnen, dass ich sehe, dass Sie spielen sehe, breche ich die Regeln, und Sie werden mich bestrafen. Ich muss Ihr Spiel, nicht zu sehen, dass ich das Spiel sehe, spielen.“) Ne kadar Laing burada ücüncü sahistan bahsetse de iliskide olan sahislar herhangi bir sekilde oyun oynadiklarini acikca söyledikleri anda, oyun bozulur. Oyun halinde her cocukca hareket, her delice davranis pek yadirganmaz, cünkü kurallari geregi yapilan her delice sey görülmeyecektir. Flirt halinde insanlar gözlerini kapatir, kendilerini duygulara verirler, burada duygular hakimdir.

Ilk oyun evlilikle bozulur. Evlenme karari aldiktan sonra artik oyun oyun olmaktan cikar, akil duygunun yerini almaya baslar. Flirt halinde göze batmayan davranislar evliligin verdigi rahatligi ile söylenmeye, söylendikce de oyunun yerini ciddiyete birakir. Oyun oynandigini acikca söyledikten sonra oyun oyun olmaktan cikar. Oyun oynamak belki de doganin bize verdigi bir yetiydi, cünkü zamani gelince her insan icindeki programi kendisi bilmeden uyguluyor. Karsidakinin dikkatini cekebilmek icin tüm marifetlerini sergiliyor. Gerektiginde kendine maske takiyor, olmak istedigi fakat olmadigi gibi de davranabiliyor. O durumda hersey serbesttir.

Flirt’ün verdigi rahatlik evlilikte bulunmuyor. Evlilikle beraber o zamana kadar takinmis olunan maske de düsmüs oluyor. Evlilikte karsimizdaki kisiyi bütün ciplakligiyla görme sansi doguyor. Imza ile gelen güvence ile herhangi bir maskeye daha fazla gereksinim duyulmadigi görülüyor. Kadin kendini makyajsiz, erkek ise tas devri zamani hayatina geri dönebiliyor. O zamana kadar görülmeyen seyler artik daha net görülmeye basliyor, flirt halinde rahatsiz etmeyen olgular rahatsiz etmeye basliyor ve bunlar da rahatlikla söyleniyor. Söyledikce de flirt kurali bozuluyor, kavgalar basliyor.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen