Dienstag, 25. Februar 2014

Negatif ve pozitif kultur tanimi



Yasaklarla olan tanım, uyulmadigi zaman cezalandıran, iyiliği ve kötülüğü bildiğini söyleyen kısıtlayıcı bir tavırdir. Yürürlükte olan yasaları ebedi ayakta tutmak isteyen koruyucu bir tavırdir bu. Bilindik şeylerden hariç başka şeyin denenmesine tahammül etmeyen, bilinmeyenin kaos oluşturacağı bir görüş. Tasarlanmış olmak ve tek tasarımin yüce kuvvet haricinde hic kimsenin tasarlayamiyacagi görüsünden haz alan ve herkesin o tasarıma uymaları gerektiği bir görüş bu. Herşeyin belirli kalıplardan olması gerektiği, bugünün geçmiş gibi olmasi gerektiği ve geleceğin de geçmişi yansıtmasini savunan bir görüş. Yasaklar, bu nedenledir ki kaosa karşı duyulan rahatsızlığı gidermek için yapilmis önlemler paketidir. Amaç koruyucu tutum ile düzen yaratmaktır.

Düzenin başka türlü de oluşacağını kaos teorisi göstermiştir. Önceden planlamaya gerek kalmadan o sisteme dahil olan objelerin interaksiyonu ile yeni bir düzen yaratilabilabildigini pozitif tanım vaat etmektedir. Bu görüs yukardaki kalitsal görüsün tam tersidir. Herseyin yerinin belli oldugu görüsün tam tersidir. Pozitif betimleme belirlilik yerine belirsizligi öne sürmektedir. Belirsizligin korku yaratmadigini, onunla da belli sinirlar icerisinde uyumlu sekilde yasanabilir oldugunu görtermek istiyor. Pozitif tanim, var olan seyler yerine interaksiyonu önplanda tutmaktadir. Olusum sürekli degisim icerisindedir ve sürekli yeni seyler olusturmaktadir. O bir gözlemci olarak olaylara disardan bakmaz, o olaylarin tam kendisidir. Bu nedenle o hem etkileyendir, hem de etkilenen. Etkiledigi seyleri nasil etkiledigini ve nasil etkilendigini bilmek ister. Yeni olusum kendince bu etkilesimlere anlam verebildigi zaman meydana gelir. Ona disardan verilen anlamlar sadece sablon görevini görür, ama o o sablonu kendi edindigi deneyimlere uyarlamasi gerekir, kendi gereksinimleri ile uyusturmaya calismasi gerekir. Özdestiremedigi anda ögrendigi o bilgiler sadece ezberden öte gitmeyecektir. O birilerinin ona aktardigi bilgileri tekrarlamaktan baska bisey yapmiyacaktir.

Pozitif tavir kendini ifade etmek ister. Negatif tanim ise kendini var olan düzenin icinde kayboldugu zamaan iyi hisseder. Bu nedenle negatif tanim icin kendini ifade etme derdi yoktur, kendini soyutlamis bir varlik kendini nasil ifade etsin ki? Kendini ifade etmek onu yaratana baskaldirmak anlamina gelecegi icin bu dürtüleri yok sayacaktir. Ne olursa olsun tüm gücünü uyum saglamaya verecektir. Pozitif tanimlama ise kendini ifade etmenin var olan düzene karsi gelebilecegini bilir. Kendini ifade etmedigi takdirde kendine zorbalik yaptigini da bilir. Kendini ifade etmedigi takdirde ona bicilmis bi yasami tastikleyecegi icin, o yasam türünü red eder. O daha otantik bir hayat yasamak ister. Kendisinin neye kedir oldugunu deneyimleyerek bulmak ister. Onun icin akan hayatin icinde yüzmek anlam tasir, digeri icin hayat tasarlanmistir, herhangi bir sürpriz barindirmaz. Onun icin hayatin anlami son varacagi yere hazirlik yapmaktir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen