Donnerstag, 15. Mai 2014

Bu nasil devam edecek?



Son Soma faciasi yine sistemin zayif noklarini ciplakligi ile göz önüne seriyor. Bir taraftan yapilan hatalar ört-baz edilirken, diger taraftan da “kaderimiz böylesmis” sarkisina benzer dualarla gönül aliniyor. Millet hic birsey olmamis gibi uyutulmaya calisiliyor. Medyanin tutumu aydinlatici bir kitleye ulasmak hala degil, o kendi sevdasinda, hangi acimakli resimlerle rating’ini nasil yukari cikartacagi pesinde. Aci cekmis insanlar kamera önünde yasadiklarini anlatmaya zorlaniyor. Yüz ifadelerinden de görülüyor ki onlar hala olayin sokunu atlatmadan tüm Türkiyeye saklabanlik yapiyorlar. Sedyeye binmis bir gencin ayakkabisini cikartma istegi bir nevi alay konusu olabiliyor veya daramatize edilebiliyor. Medya görevini yan bahcelerde gezmekle yerine getiriyor, olayin aydinlanmasi konusunda hic bir caba göstermiyor. Oysa medyanin asil görevi milleti aydinlatmak olmaliydi.

Nasil bir aydinlatma bekliyoruz? Biz medyadan olayin özüne inmesini bekliyoruz. Biz onlardan olayin nasil gerceklestigi konusunun aydinlatilmasini bekliyoruz. Biz medyadan maden ocaklarinin nasil hizmet verdigi hakkinda, isgüvenliginin nasil saglandigi hakkinda bilgi vermesini bekliyoruz. Biz medyadan tüm olaylari incelemesini, görevlilerin görevlerini yerine getirip getirmedigini arastirmasini, eger ihmal var ise, nasil giderilecegini incelemesini istiyoruz. Biz medyadan yürürlükte olan yasalarin yeterli olup olmadigini arastirmasini, eger yasalar yeterli bulunmuyorsa daha kapsamli yasa önermesinde payi olmasini istiyoruz. Biz medyadan yandaslik yapmamasini, asil görvinin hükümeti kontrol oldugunu bir kez daha hatirlatmak istiyoruz. Kendi özgür olmayan bir medya kendi özgür olmayan bir toplum yaratir. Bu nedenle medyanin sorumlulugunun farkina varmasini talep ediyoruz.

Para kazanmak sirf rating rakamlarina bakmak ile olmaz. Bazen dogru ne kadar aci olsa da söylenmesi gerekiyor. Medya insanlari dogruyu aramada öncülük yapmalidir. O asla birseye alet olmamalidir, alet görevi bittigi zaman ati verilir. Böyle bir medya düsünülemez. Dogruyu söylemekle, bazi seyler ne kadar aci olsa da, cok insan hayati kurtarilmis olacakti. Dogruyu söylemek ve dogruyu talep etmektir medyanin görevi, eger bu görevi üstlenemiyorsa o kukladan baska birsey degildir. Eger niyeti iyi ise, niyeti dogruyu söylemek ise, hata yapmasinda problem görmüyorum. Niyeti iyi olan yaptigi hatasini görür ve düzeltmeye calisir. Bu insanlik halidir. Ama bile bile bazi seyleri saklayarak ve yalan söyleyerek amaclarinin cok ötesine gitmis oluyorlar. Onlar görevlerini halki manipulasyon yapmak zannediyorlarsa yaniliyorlar. Uzun vaadede sözünü gevenilir ve yaptiginda samimi olanlar kazanir. Yalan söylemek ve olaylari örtbaz etmek eski bir elbiseye “yamalik” yapmaktan baska birsey degildir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen