Mittwoch, 27. Mai 2015

Bilmek neye yarar?

Onca kitap okunuyor, onca bilge insanlar dinleniyor, bilginin gerçek anlamda ne işe yaradığı sorgulanıyor mu? Birşeyi bilmek ne işe yarıyor? Neden biz birşeyler bilmek istiyoruz?

Hava atmak için de bilgi sahibi olunabilir, o halde google herşeyi bildiğine göre, insan olmuş olsaydı en bilge insan olacaktı. Oysa google ona sorulan şeye cevap vermekten başka birşey bilmiyor. Google gibi bilgi biriktiren insanlar da vardır. Gerçek anlamda bilgi küpü olup her sorulan soruya cevap verebilenler de var. Onlar da google'den pek farklı değiller, çünkü bildikleri şey kendi özü ile bağlantılı değildir.

Bilgi edinmek bir gereksinimdir. Gereksinim olduğunu fark edenin hava atmaya ihtiyacı Olmaz. O şimdiye kadar sergilediği davranış şekli ile kendinde noksan hissettiği davranış şeklini değiştiremediği için bilgi edinerek yeni davranış şekli kazanmak ister. Lafın kısası, o yeni edinmek istediği davranış şekli ile çıkmaz sokak diye gördüğü, çıkış yolu olmadığı zannettiği alışkanlıklarından kurtulmak istediği için yeni alternatifler arar. Bilgi ona yeni alternatif sunmak içindir, onun davranış alanını genişletmek içindir.

Bilgiyi alternatif davranış şekli olarak görenleri bilgi özgürleştirir. Kendi alışkanlıklarını kenara atıp cesurca bilgiden faydalananlar kendi özüne değmiş olur ki iyileşme şansı bulasın. Bilgi amaçsız değildir, o kendi kendini iyileştirme aracıdır. Mutlu bir yaşam sürdürmek için insan kendi sınırlarını aşmalı, bunu da bilgi sahibi olarak gerçekleştirebilir.

Ancak kendini tanıyan, kendi kendisi ile yüzleşmekten korkmayan ve iyileşmek isteyen gerçek bilgi sahibi olmak için adım atabilir. Hem kendini tanıyan, hem de dışardan gelen etkenlerin farkında olan biri kendini iyileştirmek için yeni deneyimler kazanmak, bulunduğu çıkmazdan kurtulmak isteyecektir. İşte böyle bilgi öze değen bilgidir, kendini dönüştürmeyen bilgi google bilgisidir. Bu bahsi geçen bilgi bilgi yarışmalarında sorgulanan bilgi değildir. Bilginin doğru olduğunu ancak ve ancak iyi bir dönüşüm sağlandığı zaman farkına varılır.

Bu nedenle her kişiye özgü, onun özüne değecek değişik bilgiler vardır. Birinin yaptığı şey başkası tarafından kopyalanamaz, çünkü özler değişiktir. Ne kadar "en doğru sey" biliniyor olsa da özverisiz hiç birşey elde edilmez. İnsan kendi kendini harekete geçirmediği takdirde (buna motivasyon da deniyor) gerçek işine yarayan bilgiyi elde edemez. Aksi takdirde o aynı şeyleri tekrarlamak zorunda kalacaktır.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen