Samstag, 30. Mai 2015

Zafer, ölüm, yaşam ve kutlamak üzerine

Hayatta en büyük değer candır. Bundan büyük değer olamaz. Bu nedenle de ölümü veya öldürmeyi kutlamak yerinde değildir. Öldürmeyi biraz daha katlanılır hale getirmek için veya çekici kılmak için ona masum isimler verilir. Zafer de böyle masum isimlerden biridir. Veya şehit olmak. Ölümü haklı kılar ve ölümü şanlı hale getirir. Zafer şölenleri ile ölüm kutlanır. Zafer diye kutlanan bayramlar özünde ölümü kurtlarlar. Bu nedenle zafer kutlanmamalıdır, yaşam kutlanmalıdır.

Yaşam nasıl kutlanır? Ölümün ölümcül çekiciliği elinden alındığı zaman, kutlama ve kutsama sona erdiği zaman ancak yaşam kutlanır. Yaşamanın değeri kendi içindedir. Yaşam kutsaldır ve sınırlıdır. Ölüm ise kaçınılmaz ve sonsuz bir olgu. O halde neden ölmek için acele ediyorsun? Neden kaciyorsun? Yaşamaktan korkma, ölmekten de korkma ama ölmek için de acele etme. Hiç bir amaç ölümü haklı kılamaz, hiç bir amaç onu şerefli kılamaz. Şerefli ölüm olsa olsa kendi iradenle sonlandırmış olduğun hayat olur, herhangi bir amaç uğruna olanı değil.

Ölenler ölmüş, onları rahat bırakın. Onların yanına gitmek için de can atmayın. Er veya geç zaten yanlarına gideceksiniz, bu zaten kaçınılmazdır. O halde yaşamadan ölmeyi tercih etmeyin. Önünüzdeki kısıtlı hayatı iyi değerlendirin, çünkü bir daha elinize geçmeyecektir. Nevruz ne güzel bayramdır, o hayatı kutlayan tek bir bayramdır, hayatın yenilenmesini kutlayan tek bayram.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen