Sonntag, 10. April 2016

Felsefe üzerine düşünceler

Bana öyle geliyor ki, felsefe denince insanın aklına anlaşılmayan kelimeler kullanan birileri geliyor. Böyle dönemler de vardı, ama bu dönemler "büyük resimler" üreten dönemlerdi. Onlar artık tarih oldu denilebilir, çünkü hayatın anlaşılmayacak kadar karmaşık olduğunu fark ettik. O büyük resimler belki de umuttan başka birşey değildi, veya o zamanlar hayat büyük resimler kaldıramayacak kadar karmaşık değildi.

Günler birbirini kovaladıkça bilginin de artması resimlerin toparlanamaz hale gelmesini sağladı. O resimlerin çok kaba taslaklar olduğu ortaya çıktı ve bireyin orada yer almadığı fark edildi. Bundan böyle bireyin de katkısının göz ardı edilemez olduğunu vurgulamak için büyük resimlerden vazgeçilmisi gerektiği anlaşıldı. Artık büyük resimler yerine karakteristik olgular incelenmeye başlandı, mesela "güven nedir?", "sorumluluk nedir?" gibi daha "küçük" olgular incelenmeye başlandı. Bu büyük resimlerin sonu olduğuna işaret edebilir.

Filozof anlaşılmayan, hayali dünya kuran kişi olma yerine tekrar ayakları yere basan, bireylerin meselesi ile uğraşan ve ona açıklama getiren biri olarak ortaya çıkmalıdır. Onun somut problemlerle uğraşan ve onların diğer olgularla bağını göstermeye çalışan biri olması gerekiyor. Ortaya attığı savın test edilebilir olması şartına da kendini alıştırması gerekiyor. Anlaşılmayan kelime kullanıp karşısındakini paralize etmenin hiç kimseye yararı yok.

4 Kommentare:

  1. Selam Turan

    Felsefe kendinmi tanımana… Neyim, ne değilim? Nedir, ne değildir? Akıl yormama…
    Soruşturma, araştırma ve didiklememe… Çok yönlü bilgiye sahibi olmasma…
    Kendini sorgulamama… Kendimle tartışmama… Düşünce üretmeme…
    Boşluklarımı doldurmama… Bildiğimi bilen olmama…
    Bir şeyi 360 derecelik bir açıyla görebilmeme…
    Öz ile biçimi… Uyum ve uyumsuzluğu anlamama…
    Yeteneklerimi fark etmeme…
    Kendini yönlendirmeme…
    Mantık içersinde diyalog kurmama…
    Ve
    Özne ve nesnelerle olan ilişkilerde farklı ve pozitif çözümler bulmama, yaşamında uygulamama çok yardımcı olduğunu kabul ediyorum.

    Çıkmazlara kolay ve ivedi çözümler arayan beyin, kendi başına çözüm üretiyor olsa da yetersiz kalabiliyor. Çorba içebilmek için, kâseyi doldurmak gerekiyor.
    Ne zaman bir çözüm arasam, başınımı felsefenin omuzuna yaslarım.
    Emeğine ve paylaşımına teşekkür ederim.
    Sevgilerimle

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Avni baba, bu kadar kapsamlı yanıtın için teşekkürler. Bu yazının nedeni türkiyede gördüğüm, felsefe yaptığını söyleyenlerin tavrından kaynaklandı. Normal hayat ile bağdaşmayan, felsefeyi bir din haline getiren bir tutum. Senin söylediğin gibi bu öyle değildir. Tekrar teşekkürler.

      Löschen
  2. Felsefe bir tür edebiyattır.. günlük bilim ve bilimsel bilgiden farkı soyut tarafının ve indirgemeci yanın biraz daha fazla olmasıdır.. daha fazla soyutlama.. indirgeme.. tanımlama felsefecileri daha çok birleştirmesi gerekmesine rağmen ne gariptir ki bilimcilerden daha çok birbirlerine muhalefet ederler ve birbirlerini anlamazlar.. örneğin, eğer uğraşımızın felsefe olduğunu var sayarsak, Turan Bey'in beni ve benim de Turan Bey'i anlamadığım gibi.. gerçi insan sadece günlük bilginin mantığı ve bilimsel dilin matematiği ile bakmaz.. çünkü insan.. dil.. bilim.. felsefe ve din'den fazla bir var oluştur. Sanırım bunun etkisi var.

    Ancak büyük resim arayışı bitmez felsefecilerin.. büyük osmanlı.. büyük ingiltere.. büyük rusya.. büyük iran "büyük"lükleri bitmediği gibi.. çünkü "büyü" bize en BÜYÜK bir yüktür.. zaten başka türlü de uyuyamazdık...

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Osmanziya bey, yanıtınız için teşekkürler. Felsefeyi ben bir baston olarak görüyorum. Yaşamı kolaylaştırmak için bir baston. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bize realite gösteriyor, biz sadece kavrayamadığımız kadar gördüğümüzü veya algıladığımızı yorumlamaya çalışıyoruz. Sizin çabanız yaşantınız ile ilgili. Malesef bir bağlantı kuramıyoruz. Bu kötü birşey değil, bu çok çeşitli yollar ile aynı yere çıkıldığını gösterir. Ben soyut şeyleri düşünmekte sürekli zorluk çekmisimdir. Bu nedenle sizin dünyamız o anlamakta zorluk çekiyorum.

      Löschen