Samstag, 25. Juni 2016

Tanrı bilinmeyenin adıdır

İnsan ile hayvan arasındaki fark, insanın yeterli olmayışıdır. Hayvan dünyaya geldiğinde donanımlı halde gelir. Her ihtiyacı olan özelliğe doğadan sahiptir. Her ne kadar öğrenme potansiyeli olsa bile gereksinimi sağlamak içindir. Onlar da sosyalleşme için grup dinamiğini öğrenmek zorundadır ama bu öğrenim sürekli kısıtlıdır. Mesela bir grupta en güçlünün sadece çiftleşme hakkı olduğu durumlarda, güçsüzün de çiftleşbilmesi için grup liderini hile ile kandırdıktan sonra faliyete geçmesi için bazı hileler öğrenilir. Ama öğreneceği şey elde edeceği şey ile sınırlıdır. Elde ettikten sonra normal işine devam eder. O sürekli kendi ihtiyacına bağlıdır.

İnsanın donanımsız yaratılması her ne kadar ona artı getirmese bile ona kendi potansiyelini keşfetme şansı tanıyacaktır. O olduğu gibi kaldığı sürece kendi değildir, o olabileceği sürece kendi olabilir. Onu o yapan şey ilerlemesidir, onun yolda olmasıdır.

Yolda kalmanın ona getirdiği iki şart vardır, birincisi hareketi sağlamak için yeterli enerji seviyesini sağlamak. İkincisi ise kendisine yaklaşmayı uzaklaşarak başaracağını anlamasıdır. Durduğu andan itibaren enerji ihtiyacı ile yaşam sevdası elinden gider, yaşaması için bir anlam kalmaz.

Şimdi neden insanın tanrıya ihtiyacı var? sorusu daha iyi anlaşılır: kendinden uzaklaşmak içindir. Tanrı bu uzaklaşmanın bir simgesidir. Onu gözünde mükemmel gördüğü için kendisine de mükemmeliyet hedefi seçmiştir. Bu onu mobil eder, ileri götürür ve egosundan kurtulmayı sağlar.

Ne kadar gözü uzaklarda olursa o kadar da kendinden geçmiş olur, kendinden uzaklaşmış olur. Egosundan kurtulduğu gibi kendine de yabancılaşmış olur. Gitmesine gitmiştir ama geri dönmesini unutmuştur.

Uzaklaştırmaya yarayan simge yaratılış nedeni unutulduğu zaman simge olmaktan çıkar, belli bir nesne haline gelir o. O zaman da ona takılan tavır herhangi bir cisme takılan tavır gibi olur. Tanrı, kendinden uzaklaşmak icin bilinmeyene verilen bir isimdir. İnsanın ne kadar uzaklaşmaya, kendini aşmaya ihtiyacı olursa o kadar da hayvansı yönünün olduğunu unutmaması da önemlidir. Onun hayvansı yönü kendine çeker.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen