Sonntag, 4. Dezember 2016

Neden özgürlük?

Herkes özgürlüğün iyi olduğunu söyler ama neden iyi olduğunu söylemez. Özgürlüğün bağımsızlık olduğunu, insan gününü gün yapmak istediği için  var olduğu sayılır. Bu tavır ister istemez sorumsuzluğu da beraberinde getirdiği için, ya bilerek ya da bilmeyerek insanı huzursuz ediyor. Özgürlüğü istediği halde içinde bir burukluk oluşuyor. Ama neden? Özgürlük gerçekten bu anlamda sorumsuzluk mu?

Özgürlük başka birşey olmalı.  Aslına bakılırsa özgürlük içimizdeki potansiyel ile iç içedir.  Özgür olma isteği bu potansiyeli keşfetme isteğinden kaynaklanır. Özgürlük ile bu potansiyeli geliştirme şansını başka birine vermek yerine kendi eline alıp asıl sorumluluk sahibi olmaktır. Özgürlük günü bir etme dürtüsü değildir, günü bir etmek ile yine potansiyel keşfedilemez, çünkü günü gün etmekle oluşumu şansa bırakmış olunur. Böyle bir hayat sorumsuzluktur, kendi hayatına olan sorumsuzluk.

Neden özgürlük? Sorumluluğu almakla neyi keşfedeceğiz? Sorumluluk almakla sadece kendi hayatımızı keşfetmekle kalmayız, onu şekillendirebildiğimizi anladıktan sonra kendi gücümüze güven duymasını da öğreniriz. İnsan kendini ya rüzgara karşı asılmış bir yelken gibi hisseder, yani rüzgarın yörüngesine doğru yönelen biri, ya da dümeni eline almış bir kaptan gibi hisseder. Hayatımızın yörüngesi bu seçim ile belirlenir. Seçmek bizde.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen