Sonntag, 29. März 2015

Kuantum düşünce üzerine

Her şey enformasyondur. Dogada en doğal şey, enformasyonun akışıdır. Akışı için normalde birşey yapmaya gerek yoktur, ona müdahale etmeden o yolunu bulur. Akması için bilinçli şekilde onu etkilemenin hem bir anlamı yoktur, hem de müdahale edildiği zaman olumlu bir sonuç alınabileceği kuşkuludur. Tam tersine, herhangi bir müdahale normal akışı etkileyeceği için tam ters etki de yapabilir. Müdahale ile enformasyon kanalı tıkanabilir ve organizmanın doğal hali bozulabilir, çünkü biz enformasyonun nerden nereye en iyi şekilde gideceğini bilmiyoruz. O halde iyi şey yaptığımızı zannederek kötü sonuçlara neden olabiliriz. Bu sebeble en iyi müdahale hiç müdahale etmemektir, organizmanın doğal halini korumasıdır.

Enformasyon kanalının tıkanmasına neler sebeb olabilir? İşte bunu araştırmak ve anlamak bizim elimizde. Mesela bir şehirde enformasyon kanalını yolların oluşturduğunu farz edelim. Yolların tıkanması tüm trafiği etkileyeceği için kaza oluşmamasına dikkat etmek gerekir. Kazaya neden olabilecek veya kuyruk oluşturabilecek herşeyi önlemek gerekir. Yollar tabii bir organizma olmadığı için, tabii organizmanın yaptığı görevi insanın kendisi üstlenmesi gerekiyor, gerekli ayarların kendisi tarafından yapılması gerekiyor ama prensip aynıdır. İyi ayarlanmış sisteme dışardan pek müdahale etmeye gerek kalmaz.

İnsan vücudu da şehir içi trafiğine benzer. Her taraf birbiri ile iletişim içerisindedir ve normal şartlarda bu ağ iyi işler. Damarların tıkanması trafikte olduğu gibi kan dolaşımını etkiler, bu da organların uyum içinde, kendilerini otokontrol etmelerini engeller. Ancak iletişim halinde olan organ ne zaman ne yapacağını bilir, iletişim olmadığı takdirde aşırı büyüme dolayısı ile kanserojen unsurlar oluşabilir. Bu da tüm organizmanın sonu anlamına gelebilir.

En normal olmayan ama o kadar da önemli iletişim şekli insanlar arası dil ile gerçekleşen iletişim şeklidir. Şehirde olduğu gibi tabii olmayan ama gerekli olan iletişim şeklidir. Dil de çoğu özelliklerin yanında insan davranışını organize etmeye yarar. Kara yollarında kazaya veya kuyruğa sebeb olan unsurlarla dilde de karşılaşmak mümkündür. Dilde kazaya neden olan unsurlar egozentrik düşünce tarzı, kelimelere değişik değer verme ve buna benzer şeyler olabilir. Uzmanlar bu konuda daha fazla şeyler söyleyebilir, prensib yine de değişmeyecektir. Söylenmesi gereken tek şey negatif düşüncenin kazaya neden olabileceğidir, çünkü her negatif düşünce kendi ekseninde döner ve kendi kendini teyit eder. Bu kısır döngünün beyinde değişim yapması kaçınılmazdır.

Negatif düşünce kadar değer vermek de kazaya neden olabilir. Olayları değerlendirmek de bir nevi düğüm oluşturabilir. Düşüncenin düğüme sebeb verebilecek her nedeni iletişimi bozar ve o organizmaya zarar verebilir.

Pozitif düşünce o organizmaya ne verir? Bence hiç birşey. Zaten işleyen bir iletişim ağı daha da fazla iletişim yapmaya zorlanamaz, kanal kapasitesi bunu sınırlar. Yani caddenin alacağından fazla araba cadde kaldıramaz. Bu imkansızdır. İnsan pozitif düşünce ile belki de iyi hissetmeyi sağlayabilir ama bu iyi hissetme herşeyin kendi isteği ekseninde döndüğü anlamına gelmez. Belki de bu yanılgı onun başını daha da fazla belaya sokabilir. Kendini kudretli zannedip haddini bilmemezlik yapabilir.

O halde en sağlıklı tutum nedir? Düğümlerden korunmaktır. Her düşünce düğüm oluşturduğu andan itibaren kanserojen etkiye sahiptir. Değerlendirme de yukarda açıklandığı gibi organizmaya zarar vereceği için her düşünceye eşit mesafede bulunmak gerekir. Hiç kimsenin bize karşı düşmanca veya dostça tutumu olamaz, olsa bile o kadar kudretli olup bizi etkileyemez, çünkü böyle herşeyi etkileyici kudret hiç kimsede yoktur. Başımıza ne gelirse geleceği için gelir veya o gücün onlarda olduğuna inandığımız ve dolayısı ile onlara izin verdiğimiz için gelir. Geldikten sonra günah keçisi bulmanın veya sızlamanın bir anlamı yoktur. O bir defa başımıza gelmiştir, onu öyle kabul etmekten başka caremiz yoktur. O hale gelmemesini önlemenin tek yolu düşüncenin düğümleşmemesini sağlamak ve fiziksel egzersizleri kusursuzca yaparak enformasyonun kolaylıkla akmasını sağlamaktır. Bunlar yapıldıktan sonra kaderimize küsmekten başka çaremiz yoktur, eğer kader varsa tabii. 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen