Mittwoch, 11. November 2015

Şüphe üzerine

Geleneksel kurallar ve alışkanlıklar herşeyi açıklamakta zorluk çekebilir. Zaman ve mekan değiştiği için herşeyi "eskiye" uydurmak bir hayli zor olabilir. Bu sebeble ya açıklanmak istenilen şey zorbalığı mahruz kalacaktır, ya da eskisi gibi görmek istemeyenler. Genelde objeler değişmeyeceği için açıklama yapanlar kabul gören açıklama haricinde açıklama yapmaması için zorlanacaktır. Herşeyin aynı kalması için koruyucular ortaya çıkacaktır. Bu koruyucular herşeyin aynı olmasını sağlamak için değişim karşıtından oluşur.

Şüphecilik, gördüğü şeyin gerçek olup olmadığını sorgular. Birşeyi kavramak için görünenin arkasına bakmak gerektiğini bilir. Her arka bakış kesin bir olgu değildir. İçinde sürekli şüphe barındırır. Perde arkasında gördüğü zannettiği olgunun her tarafını kavramış mı?  Yoksa birsey unutmuş olabilir mi? Açıkladığı olgu ne kadar gerçekçi? gibi soruları hiç bir zaman kesin yanıtlayamaz. Bu nedenle de diğer insanlar ile diyaloğa girmesi gerekir. Birşeyi sadece kendisinin görmesi veya gördüğünü zannetmesi yetmez, başkasının da aynı şekilde gördüğü zaman veya ikna edebildiği zaman doğru yolda gittiğinden biraz daha emin olabilir. Her ne kadar başkasını ikna etmiş olsa da yine de kesin bir sonuca ulaşamaz. Her halükarda yanılma payı vardır.

Şüphe etmek değişimi sadece kabul etmek değil, algılayanın da sınırlı algıya sahip olduğunu kavramaktır. Bu nedenle bir kere elde edilmiş deneyim altında bize sunulan "bilgilerin" ömrü de çok sınırlıdır. Yanılma payının olması bizim sarılacak bir dalın olmamasını anlamına gelmesi gibi, aynı zamanda gelişimi de tetikleyen faktördür. Ancak şüphe edildiği zaman eski davranışların gerekliliği tekrar sorgulanır ve daha iyisi inşaa edilebilir.

Sorgulanmaması durumu tembelliğin de göstergesidir. Deneyim yapmaktan korkan biri başkasının kendisine diktiği elbesiyi giymeye çalışmasına benzer. Büyük bir ihtimalle o elbise uymayacaktır. Her tarafı uymuş olsa bile o o kişinin üzerinde sırıtacaktır. Aynı elbiseyi giymekle o elbisenin asıl sahibi ile aynı deneyime sahip olunmuyor. Bu nedenle de yeni birşey geliştirme imkanı olmuyor. O, mekanik hareketleri hiç düşünmeden tekrarlıyor. Deneyimlemek için güvenceli ortamdan çıkıp sağlam olmayan zeminde de güvenilir şekilde yürümeyi öğrenmek gerekir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen