Dienstag, 3. November 2015

Sürüye ayak uydurmak

Üniversite ortamında bir ünvan sahibi olabilmek için çok gereksiz sınavlar yapılabiliyor. Bunlardan biri yabancı dil bilme zorunluluğu olduğu kesin. Tabii ki yabancı dil bilmek önemlidir, çünkü uluslararası söz sahibi olabilmek için veya daha iyi bir iş yapabilmek için aynı konu üzerine yabancı kaynaklarda da ne dendiğini bilmek gerekiyor. Bilim tek bir ulus veya millet ile sınırlı olmadığı için yabancı dilde yazıp çızebilmek çok önemlidir.

Yabancı dil bilmenin önemi kesinlikle tartışılamaz, ama diğer taraftan da her yabancı dil bilene bilim yapabilir gözü ile bakmak bence çok saçma bir yaklaşımdır. Türkiyede yabancı dil sınırını geçemeyip yine de bilim yapmak isteyenler olacaktır. Bunlar ne yapmalı? Bu gibi insanların yapabileceği bence iki şey vardır. Birincisi, yabancı dil bilme kuralını esnetecek kulisler hazırlayıp, sadece kendisi için değil, kendisinden sonra gelecek tüm öğrencilere iyilik yapmak için girişimde bulunabilir. Böylece gerçek anlamda bilim yapmak isteyip de dil konusunda takıntı yaşayanlara yardımcı olmuş olur.

İkincisi, eğer kulis hazırlamak istemiyor ise ve hala dil takıntısı var ise, yapmak istediği şey için onay almadan kendi başına yapmalıdır. Dil geçmek için bir sınav geçmek onay almak olduğu için, yapmak istenilen şey onaysız da yapılabilir. O şeyi yapmak için herhangi birinin onayına veya taktirine gerek kalmadan, "aferin" beklemeden de yapılabilir.

Aslında bu ikinci tutum çok daha iyidir. Eğer bir insan içinde bilim yapma sevgisi taşıyor ise, onun herkese benzemesine, herkesin gittiği yoldan gitmesine gerek yoktur. Zaten bilim yapmak da şimdiye kadar gidilmemiş yoldan gitmek olduğu için, kendisi de yeni bir yol denemelidir. Herkese benzemek yerine kendi yolunu sonuna kadar gidip hiç kimseden "aferin" beklemeden gitmek, inandığı şeyin peşinden gitmektir. Ya gittiği yoldan emindir, herhangi bir onaya gereksinim duymaz ve olası dışı birşey yapar, ya da emin değildir, onay aldıktan sonra ondan beklenen şeyi yapar. İnsan sıra dışı birşey yapabilmek için bulunduğu sınırın dışına çıkmalı. Hiç kimsenin gitmediği yoldan gitmeye cesaret etmeli. Sıra dışılık böyle birşeydir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen