Mittwoch, 20. Januar 2016

Kavramlar üzerine

İnsan çocuk sütü ile edindiği kavramlar üzerine tekrar ve tekrar düşünmesi gerekir, çünkü normal halk dilinde kullanılan kavramlar tam kelimenin anlamını yansıtmıyor, yansıtmış olsa bile ya eksik kalıyor, ya da betimlemek istenilen olgunun mekanizması tam tersine işliyor.  Bu nedenle tekrar tekrar  kavramlar üzerine düşünülmeli ve o çarpık ifadeleri anlaşılır hale getirmelidir.

Ancak bu uğraşı sonucunda kavramların kapsamı anlaşılır. Eğer gerekiyorsa kavramlara yeniden anlam verilebilir, yanlış anlaşılma söz konusu ise daha başka kavram tavsiye edilebilir.

Kavram kurgulaması diye de adlandırabileceğimiz bu işlem sadece ön çalışmayı belirler. Asıl çalışma bu kavramlarla yepyeni olguların betimlenmesi ile başlar. Yeni çalışma kavramlar arası bağ kurmaktır, yeni örgüler örmektir. Kurgulanan bu bağlar sabit olmayıp değişken olduğunu da belirtmek gerekir, çünkü kavramlar keyfi ayırım yapar. Her ayırım bütünden  koptuğu için noksandır. Her yeni bağ başka bir görüntünün ifadesidir. Tek bir görüntü, tek bir açı gerçekçi değildir.  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen