Donnerstag, 31. Dezember 2015

Kendi hikayeni yaratmak

"Ben kimim?" sorusuna verilen yanıt ancak ve ancak o kişinin kurguladığı, içinde başrolü oynadığı hikaye sayesinde belli olur. Kimlik, o kişinin kendine biçtiği rol tarafından belirlenir. Kendisinin edilgen veya etken olduğunu anlamak için sadece kurguladığı o hikayeye kulak asmak yeter.

Edilgen kişi kendisinin dış güçler tarafından kontrol edildiğini ifade eder, her ne kadar kendisi başrol oynuyor olsa da arkasında gizli güçlerin onu yönettiğini zanneder. O başka güçlerin kuklası olduğunu zanneder. Bu nedenle de başına gelen herşeyin dışardan kaynaklandığını, kaderine küsmesi gerektiğini söyleyecektir. Belki de çaresizliğini örtmek için kendine acındırmak istiyordur.

Rolünü etkin oynayabilenin hikayesi yukardaki anlatılanlardan çok daha değişiktir. O rolünün kendine verdiği sorumluluğu biliyor ve dolayısı ile yaptığı her hamleden sorumluluk alır. O da başkasından etkilendiğini bilir, ama bu etkileşimi kendi isteği şekilde, bilinçli ve farkında olarak kendi vizyonu için kullanmasını da bilir. O etkilenmesinden faydalanırken, edilgen yük altında eziliyor.

Yukardaki soruya, yani "ben kimim?" sorusuna verilen cevap çevresindeki kurgulanan hikaye etrafında kişinin nasıl bir hayat seçeceği belirlenir. Kendi hikayesinin başrolünü mü oynamak ister, yoksa yan oyuncu olarak kendi hikayesine dışardan bakmak istediğini mi? Hayatı nasıl şekillendirmek istediği, kişinin seçtiği hikayeye bağlıdır.  

Kimlik sorusu sadece birey için geçerli değildir, toplum için de ulusal hikayelerin ve mitlerin bir o kadar önemi vardır. Toplumsal hikayeler o toplumun kabul ettiği insan tipini yaratır. İyiyi, kötüyü, güzeli, çirkini belirlemesi ile bireye davranış için çerçeve hazırlar. O toplumda yetişen insan tipleri bu çerçeve etrafında kendini gösterir. Edilgenlik ve etkinlik olarak ayıracağımız toplumsal algı kendine o tür insan yaratmak için ideal bir taban oluşturur. Bir toplumu anlamak için o toplumun kendi kendine nasıl baktığını hikayelerinde ve mitlerinde  incelemek yeterlidir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen