Sonntag, 30. März 2014

Niyet etmek üzerine (*)

Degisimin anlam kazanmasi, süreklilik saglamasi icin niyetlenmek gerekir. Bu niyet, yapilmak istenilen degisimi gercek anlamda istemektir. Niyetlendigi zaman hic bir süphenin olmamasi gerekir, aksi halde bu niyet yilbasinda söz verip de kisa zamanda verilen sözün tutulmamasina benzer. Aslinda degisim istenmemektedir ama herhangi bir nedenle degisim isteniyormus gibi gözükülür. Bu „mis“ gibi gözükmek gercek niyetin pek de saglam temellere dayanmadigini, önüne cikabilecek herhangi bir engelde bozulacagi sinyalini verir. Bu nedenle gercek niyetimizi nasil bulacagiz? sorusu önem kazanir.

Derinlere girmeden niyetin hangi anlarda tuttugunu bazi örnekle daha iyi görmek, anlamak mümkün olacaktir. Cok güzel bir örnek oruc tutmadan önce oruc tutmak icin yapilan niyettir. Burada sadece birseyin yapilmasi icin hazirlik yapilmiyor, inancin verdigi güc o sahsi normal hayatta basaramiyacagi seyi basarmasini saglayacak duruma getiriyor. Onun inanci ne kadar kendi disinda olsa da o inanc kendi özüne yansiyor ve o sahsa asil gerekli olan özgüveni veriyor, inanci ona yapabilecegi, orucu bastan sona kadar tutabilecegi özgüveni sagliyor. Inanc normalde zayif olan niyeti güclendirmeye yariyor. Yilbasinda da mesela sigara birakmaya niyetlenenler vardir ama onun orkasinda saglam bir zemin olmadigi icin o inancsiz yapilan niyet kisa sürede bozulur.

Her inanc ile yapilan niyet o sahsi disipline eder. Ne kadar dogrudur bilmiyorum ama oruc öncesinde yapilan o niyet o sahsi disipline etmek icin bir oyundur ama güzel bir oyun. Kücük bir „hile“ ile o sahis kendi kendini disipline edebilecegini, niyetinin saf oldugu takdirde görüyor. Inanci niyetini saflastiriyor. Yilbasinda sigarayi birakmak isteyen kisi de sirf o günkü niyetle sigarayi birakamaz, cünkü o sigarayi bir kacis yolu olarak kullaniyor ve bunun farkinda degil. Sorun oldugunda sigara onun icin kacis yolu oluyor ve dikkatini dagitiyor, iyi durumlarda yine kendisini sigara ile ödüllendiriyor. Aslinda birseyi basarabilecegine sigara sayesinde inanmiyor, basarabilecegi konusunda özgüveni cok az. Bu nedenle sigarayi birakmakla sorun cözülemiyor, sorun aslinda sigara da degil, asil sorun özgüvenin artmasi ile herseyin üstesinden gelebilecegi kanisina varmaktir. Buna kisi gercek anlamda inanmadigi sürece herhangi bir degisim gösteremez.

Köklü bir degisime inanmakla niyet ancak kendini gösterebilir. Gercek anlamda saglikli yasamaya karar verildiginde ve saglikli yasamanin kacinilmaz oldugu vücudunun her hücresi tarafindan ikna edildigi andan itibaren o sigara icmeyi birakacaktir ve disiplinli bir hayat sürdürecektir. Niyet insani disipline eder, sorumlulugu üstlenmesini saglar.


(*) Bu yazi Degisim ve gelisim üzerine (http://turanerdal.blogspot.de/2014/03/degisim-ve-gelisim-uzerine.html) yazisinin devamidir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen