Sonntag, 30. November 2014

Dayanıklılık ve sabır

Aşık Veysel "Kişi sabır ile bulur kemali/Sabretmeyen maksudunu bulamaz" der.

Üniversitede, bize alıştırma yaptıran öğretim bir görevlisi başarının sırrı çok fazla akıllı olmak olmadığını, sabredip dayanmanın daha iyi sonuçlar getireceğini söylemişti. Gerçekten de benden daha akıllı öğrenciler strese sağlayamadıkları için okulu bırakmak zorunda kalmışlardı.

Her uzun seyahat ilk adım ile başlar. Bu seyahat kendi içine yönelik bir seyahat ise, daha çok uzun süreceği kesindir. Hedefi de belli olmadığı için seyahati sürdürmeye dayanıklı ve sabırlı olmak gerekir. Karşıya çıkan ilk engelde hemen pes eden, o engelin de ona birşeyler öğretebileceği şansını kaçırır. Dayanıklı olan, o engeli aşılamayacak engel olarak görmez, seyahat esnasında halledilmesi gereken küçük bir engel olarak görür. Her aşamada kendine güveni ve deneyimi artar. Engelleri aştıkca gerçek anlamda öğrenir. Terlemeden elde edilen bilgiler süs gibidir. Bir işe yaramaz.

İş alımında personal seçimi yaparken dayanıklı olmak aranan özelliklerden bir tanesidir. Bir daldan diğerine atlayanın dikkati de çabuk dağılacağı için, çalıştığı işe kendini veremeyecek ve zor durumlarda sorundan kaçacaktır. Bu nedenden olmalı ki dayanıklı olmak ve işe saatinde gelmek aranan özelliklerdendir.

Küçük yaştaki çocukların isteklerine karşı dayanıklı olup olmadıklarını ölçmek için "şeker testi" de denilebilecek teste tabii tutmuşlar. Deneyen, sadece bir masanın olduğu boş odada masanın üstüne şeker bırakıp çocuğa 15 dakika sonra geleceğini ve geldiğinde şekerin hala orada durması şartında çocuğa tekrar bir şeker daha vereceğini vaat etmiş ve odayı terk etmiş. 15 dakika sonra odaya geldiğinde bazı çocukların şekeri yediğini, bazılarının ise yetmediğini tespit etmiş. Bu deney orada kalmamış, uzun zaman o çocuklar gözetlenmiş. Şekeri hemen yemeyenlerin ileriki yaşta daha başarılı olduğu tespit edilmiş. İlk anda hissine kapılanların, hazzı hemen tatmak isteyenlerin başarı oranı diğerlerinden daha az olduğu görülmüştür. Belki de başarının sırrı dayanıklılıkta yatıyor.

1 Kommentar:

  1. Selam Turan,
    Başarı için sabırla emek vermenin gereği ve önemini...
    Sabır, zaman ve kendine güvenin beraberliğini...
    Her insanda olmayan bir özellik...
    Olduğunu anlatan yazına teşekkürler...


    AntwortenLöschen