Dienstag, 3. Februar 2015

Anlaşılmayan olgu ile güç bağlantısı

Karmaşa konuların oluşum mekanizması kavranmadığı zaman onu herhangi bir güç ile açıklamaya çalışmak, olayı pek de anlaşılır kılmıyor, sadece anlaşılmamanın yerini başka anlaşılmayan terim alıyor, mesela güç, sistem ve tanrı gibi terimler. Her ne kadar anlaşılmayan olgu bilindik terim ile açıklanmış olsa bile aslına bakılırsa pek de anlaşılır olmuyor.

Ne demek istediğimi daha iyi anlamak için bir örnek vermeliyim. Borsa çok yönlü faktörlerden etkilenen bir oluşumdur. Bu oluşum o kadar değişken faktörlerden etkilenir ki, bunu tek bir güce bağlamak, tek bir varlığın herşeyi etkilediğini varsaymak, konuyu yine de anlaşılır kılmıyor. Hatta ve hatta konu hakkında hiç birşey söylemiyor. Bilinmezlik yine esrarengizliğini yitirmiyor, bilinmez hala bilinmez kalıyor, çünkü bu enformasyon ile borsada herhangi bir işlem yapmak bir yana, geleceği belirleyecek bir tahmin bile yürütülemiyor. Bu betimleme sadece insanı rahatlatıyor, bu rahatlamanın herhangi bir tutanağı yok. Çok kaygan bir zemin üzerine kurulu.

Bu tür açıklamalar hiç kimseye zarar getirmediği için doğru olup olmadığı pek önem taşımıyor. Borsada işlem yapan biri bu görüş ile borsada işlem yapmasın, çünkü sonuçta kendisinin başkaları tarafından sürüklendiği kanısı onu edilgen yapacaktır, o etken olmak yerine birileri tarafından itiliyor olacaktır. Borsada başka birinin yönü belirlemesi, karşısındaki rakibin cebinden parayı kolaylıkla alabildiği anlamına gelir. İyi bir işlemci rakiplerinden sürekli bir adım ileride olmalıdır, o olacak şeyleri olmadan görmelidir ki para kazanasın. Borsada para kazananlar başkaları kaybediyorlar diye para kazanıyorlar, o halde köpek balığı dolu bir havuzda herkesten daha iyi yüzmeyi bilmek gerekir. Yemek veya yenilmek, asıl soru budur.

Borsa her ne kadar karanlık bir kutu olsa da bazı kuralları benimseyenler veya bilenler bilmeyenlerden sürekli bir adım daha ilerde olacaktır. Bu da büyük bir avantaj sağlar. Hatta ve hatta borsa belli bir sınıra kadar açık bir penceredir, onu okumasını bilen büyük avantaj sağlar. Ve bunu bilmek mümkün. Mümkün olduğu için de herhangi görünmez bir elin borsayı yönlendirdiğini iddia etmek biraz yersiz olur. Çaba gösterip aynı silahlara sahip olmak mümkün. Çok para olanın bu konuda yeterli beyin gücünü çalıştırıyor olması veya kendi beyin gücünü kullanıyor olması borsanın bilinmez olmadığı teorisini çürütüyor. Başka birinin yapabileceği şeyi biz neden yapamayalım ki? Eğer bu gücü kendinizde hissediyorsanız, edilgen olmak yerine etken olacak ve oyunun nasıl oynandığını kavramak için bir adım ileri atacaksınız.

Edilgen bireylerin konuşması da edilgendir. Onlar kendilerine sürekli birşeylerin olduğu kanısındadır. Büyük bir okyanusta seyreden bir yelkenlinin bir oraya bir buraya atıldığı hissi vardır onlarda. Etken olmak için konuşma şeklini de değiştirmek gerekir. Etken bir görüş benimsenmelidir. Başkasının değil, kendi gücü onu varmak istediği yere götürecektir. Etken konuşma şekli bilinmeyeni bilinir kılmaz, o sadece kendi kendini kandırmaktan alıkoyar.  O bilmiyorsa, bilmiyorum deme cesareti verir. Bilinmeyen yine bilinmez kalır.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen