Mittwoch, 24. September 2014

Örtünmek ve kadın reaksiyonu üzerine

Kadına kendini kötü hissetmesi için ona "sen güzel olmalısın", "sen seksi olmalısın", "sen daha zayıf olmalısın", "sen hem çalışıp hem de iyi bir anne olmalısın", "sen iyi bir sevgili olmalısın"...gibi sözlerle büyük yük veriliyor. Bütün yükün altında ezilen kadın başını  sarmakla "ben sizin idealinize uymak istemiyorum" mesajı vermek istiyor. Neden zayıf olması gerekiyor ki? Neden reklamlarda şişirilmiş kadınlara benzemek zorunda kalsın ki? Neden vitrindeki manken bebeklere benzer şekilde kendini süsleyip erkeğinin yanında aksesuar olsun ki?

Kendine biçilen rolü dolduramayan kadınlar kendini kötü hissedecektir, kendinde birşeyin noksan olduğunu zannedecektir. O rolü doldurmuş olsa bile kendini kötü hissedecektir, çünkü sevilmesinin nedeni o rolü doldurduğu için zannedecektir, sırf kendi olduğu için değil. Ne yaparsa yapsın o doğmadan yenik duruma düşmüştür. Bu durumda örtülmesi ona zannedildiği gibi hürriyetini elinden almayacaktır, tam tersi, o kendini rahat hissedeceği için daha da hürdür. O kendine biçilen rollerin üstesinden ancak kendini örterek gelebiliyor. Örtülen kadın evli ise, tek bir görevi vardır, o da yuvasının kadını olmak. O görevi yerine getirdikten sonra o hürdür. Onun karsisina ona "laf atan" biri daha çıkamaz. Ahlaklı sayıldığı için de toplumda saygındır. Yukarda sayılan, güzel olmak, işte başarılı olmak, gibi türdeki baskılardan kurtulmuş olur. Evli de gelse daha ona laf atılmaz, örtü onu erkeklerin azabından korur. Başını örtmeyenler o tarz erkekler için "kolay av" olduğu sayılır ve avlamak için herşeyi yaparlar.

Baş örtüsü aslında yukardaki yanlış yürüyen toplumsal sorunlara getirilmiş pratik bir çözümdür. Erkek hegemonyası altında kalmak istemeyen ama yine de onlardan bağımlı olan çevrenin verdiği bir tepkidir, başörtüsü. Tabii ki dinsel nedenler öne sürülebilir, gerçek anlamda hür olmaları için onlar kendilerini başörtüsü arkasına saklamak zorundalar.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen