Donnerstag, 25. September 2014

Zamanın hızlanması

Türkiye çok kısa zaman içerisinde kitlesel değişimlere tanık oldu. Eskiden eşşek ile bir köyden diğerine giderken, şimdi ulaşım yerini otomobillere bıraktı. Yeni yolların yapılması ile ve yeni ulaşım araçlarının (uçak ve tren)  devreye girmesi ile uzun mesafeler kısaldı. Günler alan bir yolculuk şimdi saatler alıyor oldu.

Bu hızlanma sadece mesafe kat etmekte gözlenmedi, haberleşme de aynı derecede hızlanmış durumda. Telefon ve televizyon kanallarının çoğalması hem mesafenin kısalmasına hem de haber çeşitlerinin artmasına neden oldu. Haber alma ve haber vermenin hızlanması ile kendi kabuğunun içinde yaşayan insan diğer insanların kaderlerini daha kolayca paylaşır hale geldi.

Hızlı enformasyon ve mesafe kat etmenin getirdiği yeni davranış şekilleri de beraberinde geldiği görüldü. Hızlanmanın, aile bağının hafiflemesi, ahlak değerlerinin yer değiştirmesi gibi kişisel ve toplumsal davranışların değişimine sebeb olduğu gözlemlendi. Eskiden kapalı aile hayatı sürdürürken, enformasyon dağılımının sınırı yaşadığı alan ile sınırlı sayılırken, şimdi onu etkileyen çevrenin genişlemesi ile yeni davranış şekilleri geliştirmek zorunda kaldı.

Yeni davranış şekli sayacağımız  arkadaş çevresi zorunluluktan daha çok enterese bazında gerçekleşmeye başladı. Sosyal medyanın bu kadar önem kazanması da ortak ilgi alanı çevresinde birleşmek isteyenlerin sinir tanımaz olmasındandı. Kendi yerel çevresinde ilgi alanı ile arkadaş çevresi edinemeyen sosyal medya sayesinde istediği gruplara dahil olabiliyor oldu.

Enformasyonun çoğalması ve hızlanması aynı zamanda dezenformasyon olayını da beraberinde getirdi. Enformasyonu manipülasyon kanali olarak kullanabilme imkanı doğdu. Birey için de bu süreç yeni idi, o aynı hızla hangi enformasyonun doğru hangisinin yanlış olduğunu ayırt edici bir filtre sistemi geliştiremedi.

Bu hıza ayak uyduramayanların talebini karşılamak için yeni meslek dalları türedi. Televizyonlarda yorumcular ve analizciler peydahlaştı. Bu yorumculardan da fena halde rahatsız olanlar yorumcuları piyonlar gibi değiştirdi. Eski aile düzeni sürdürmeye çalışanlar şimdi büyük Türkiye ailesi içerisinde yaşamaya devam ediyorlar.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen