Dienstag, 30. September 2014

Cinsel seçim ile yaratıcılık üzerine

Eş bulmaya genel bakıldığında iki yöntem öne çıkar: Bireye bağlı cinsel seçim ile sosyal seçim diye adlandırabileceğimiz ortaklaşa verilen kararın sonucunda doğan seçim.

Cinsel seçim ön plana girdiği takdirde eş bulmada kişinin kendi özelliği önem kazanacaktır. Kendisinin ne kadar marifetli olduğunu, ne kadar başarılı olduğunu gösteren unsurlar ön plana çıkacaktır. Kadınlar iyi genlere sahip olduğunu göstermek için güzelliğini öne sürecek, doğadan nasibini almamış iseler makyaj veya ameliyat yardımına koşacaktır.

Erkekler "iyi" genlere sahip olduğunu başarısı ile gösterecektir. En lüks arabalar, sahip olduğu evler başarının simgesidir. Cüzdanının kabarık olması başarılı olmasının göstergesidir. Diğer tarafta fazla zamana sahip olmak da ihtiyacından daha fazla kaynağa sahip olduğunu gösterir ki bu da başarının simgesidir. Bu durumda "işe" pek yaramayan işler, mesela kitap yazmak, resim yapmak, spor yapmak gibi dallarla meşgul olanlar da rağbet görür. Kadınların ilgisini çekmek için rakip erkeklerden bir adım daha ilerde olması gerekir. Çalışırken en fazla nasıl para kazanacağını, spor yaparken hangi yöntemin daha iyi sonuçlar getireceğini dener. Bu da yaratıcı gücünü tetikler.

İzdivaç programlarında kadınlar o zamana kadar hiç tanımadığı erkeğin becerisini ölçmek için onun kazancının ne kadar olduğunu öğrenmek ister. Erkeğin iyi ve sağlıklı genlere sahip olmasını başarısı gösterir sonucuna varırlar. Başarılı olan en iyi eşe sahip olacaktır. Uc noktadakilerin rağbet görmesi toplumun uc noktalara kaymasını sağlayacaktır. En iyisi olmak için herkes herkesle yarışacaktır. 

Sosyal seçim diyebileceğimiz eş bulma yönteminde görücü usulü seçim on plandadır. Bu yönteme göre cinsellik ön planda değildir. İnsanlar en önde olmak için fazla çaba göstermezler. Hatta tüm cinsel organlarını örterler.  Sosyal değerlere en uyumluları  rağbet görecektir. Göze batmamak, grup içerisinde kaybolmak en seçkin özelliklerden biridir. Bu şartları yerine getirenler grup içerisinde kendisine uygun görülen eşi seçerler.

Sosyal seçim ile başarı terimi yeniden değerlendirilmiş olur. Başarılı olmak kendi becerisini geliştirmek değil, ortama daha uyumlu olmaktır. Bu nedenle kendi özelliklerini geliştirici şeyler yapılmaz, o o özelliklere sahip olanı tanımaya ve onunla iyi geçinmeye çalışır. Empati kurma yetisi çok gelişmiştir. Kendi hünerini geliştirmek yerine başkasına sürekli bağlı kalacaktır ama bunu grup huzuru adına göze alır.

Kendi grubu içerisinde en fazla empatik sayılanlar kendinden olmayanlara en fazla acı çektirenler olduğunu Eckart Voland göstermiştir. Yardım etmenin gelişmeyi desteklemediği, tam tersi, gelişmeye engel olduğu görülmüştür. Yarışı ortadan kaldırmak gelişmeyi de ortadan kaldırır.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen