Freitag, 9. Januar 2015

Olduğu gibi kabul etmek

Karşınızdakini olduğu gibi kabul edebilir misiniz? Birini olduğu gibi kabul etmek demek, ona istediği gibi yaşama şansı vermek demektir. Onun o olma ihtimaline saygı duymaktır. Yaşamak ve yaşamaya izin vermek saygıdan ibarettir. Her canlının kendi içindeki saklı potansiyeli gerçekleştirme şansına sahip olmalıdır. Her canlı kendi potansiyelini keşfetmek için çaba göstermelidir, çünkü bu yaşanan hayat yasayanın hayatıdır ve ondan başkası o hayattan sorumlu tutulamaz. O şahsı olduğu gibi kabul etmediğimizde sorumluluğu onun elinden alıyor oluruz ki bu da özgür yaşantıya aykırıdır.

Başkasına özgür bir hayat sağlamak için ona müdahale edilmemelidir. Özgür hayat özgürce verilen kararlar üzerine inşaa edilir. Müdahale edildiğinde, müdahale eden kişi kendini "bilir kişi" yerine sokar ki bu durumda hem karşı tarafın özgürlüğünü elinden almış olur, hem de onun sorumluluğunu üstlenmiş olur. Bu durumda deneyim yapma ihtimali kaybolur ve müdahale edilen sürekli müdahale edenden bağımlı kalır. Zaten müdahale etmenin anlamı da budur, karşı tarafı kendinden bağımlı kılmak.

Bağımsız olmak için hem kendine müdahale edildiğinde müdahale engellenmelidir, çünkü insan başka türlü kendini bulamaz, hem de kendisi müdahale etmekten çekinmelidir. Kendisi olduğu gibi kabul görmediği zaman, yani kendine yaşama şansı verilmediği zaman, insan müdahale edeni olduğu gibi kabul etmesi zorlaşıyor. İşte o zaman karşı tarafa müdahale ederek kendini bulma şansı yaratmak zorundadır.

Karşıdakini olduğu gibi kabul etmek bu değere saygı gösteren bir toplumda geçerli olur. Aksi halde senin saygı göstermen karşı tarafta olumlu karşılanıyormuş gibi bir his uyandırır ve o aynı tavrı sergilemeye devam eder. Saygısızlık edip de başkasının hayatına müdahale eden biri kendisinin de olduğu gibi kabul edilmesini istemesi hayal dışıdır.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen