Donnerstag, 9. Oktober 2014

Kendi kendine dürüst olmak

Dr. Suzanne Kobasa'ya göre strese karşı en iyi yöntem kendi kendine dürüst olmaktır. Dr. Aaron Antonovsky çok güç durumda olan insanların yine de nasıl hasta olmadığını incelemiş ve bazı insanların darbe görmesine rağmen tekrar dengeye gelebildiğini gözlemlemiş ve bazı düşünce tarzının ve ruh halinin insanı hasta etmeye daha elverişli olduğunu saptamıştır. Ona göre umutsuzluk, düşmanca davranışlar, duyguyu yeteri şekilde ifade edememe, yeni şeylere karşı duyulan korku ve yalnızlık başı çeken rollerdir.

Sıhhatli olmayı destekleyen davranış sekilleri şöyle sıralanır: optimist olmak, zor durumları bırakma özelliğine sahip olup, geleceğine dair umutlu olmak, sorunların devamlı alternatif yolunun olduğuna inanmak ve kendi kendine gülebilme yetisi. Bundan hariç sıhhati destekleyici psikolojik faktörler şöyle: herşeyin birbiri ile bağlantılı ve anlamlı olduğunu anlamak, hayatı aktif düzenleme isteği. 

Kısacası atın dizginlerini eline alan daha sıhhatli bir hayat yaşayabiliyor. Dizgini eline almak için de insan kendi kendini iyi tanıması ve iyi tanıması için de kendi kendine dürüst olması gerekir. Ancak kendi kendini iyi tanıyan kendini değiştirme olanağına sahip olacaktır.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen