Freitag, 13. Dezember 2013

Benden tarafi olmayan benim düsmanimdir.

Sürekli tartisilan ve gündemde tutulan bir tartisma seklidir. Bu tarz tartisma stilinde insanlar "biz" ile "siz" ayrimi yaparak sanki suyu yagdan ayiran bir güc varmis gibi hareket ederler. "Biz" derken kendilerine belli özellikler atfederler, digerlerine ise sevmedikleri özellikleri yapistirirlar. Bizden olan grup iyi, diger tarafta olan grup ise kötüdür.

Ortaya atilan bir veya iki tez ile o tezleri benimseyen veya dogru bulan kisilerin de ayni düsünceye sahip oldugunu zannediyorlar. Bir konuda ayni fikre sahip olmakla tüm konularda fikir ortakligi yasanagi öne sürülüyor. Böylece "biz" ve "siz" sadece tek bir unsura dayanarak ortaya atiliyor ve diger konularda da ayri fikrin olusmasini önlüyor. Bizden olan baska fikir sahibi olamaz yargisi ile tüm alternatif fikirleri saf disi birakiyor.

Bunu insan kendi kendinde yaptigi zaman "kendi kendini hipnoz etme" denir, bu kitlesel yapilirsa "toplumsal hipnoz" da denebilir. Herhangi bir sekilde tek bir konudan yola cikarak bütün konularda ayni fikre sahip olunacagi zannediliyorsa bu ancak ve ancak kendi kendini hipnoz etmekle gerceklesir. "Biz" olmak ancak ve ancak kendi kendini kandirmakla gerceklesir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen