Freitag, 13. Dezember 2013

Enformasyon ve bilgi üzerine

Bilgi ile enformasyonu ayirt etmekte fayda vardir. Birbirine karismasi karmasaya yol acabilir. Ikisi arasinda bag vardir, yanliz ikisi bir degildir. Güncel dilde ikisi arasinda pek ayrim yapilmaz. Biri digeriymis gibi algilanir. Genelde enformasyon denilen olgular bilgi diye adlandirilir. Bu nedenle neden bahsedildigini iyi bilmek gerekir.

Enformasyon teorisinde enformasyonlarin sürpriz ve beklenmedik olaylara verildigi söylenir. Enformasyon kendini arkaplandan ayirir. O ayrilmis tekil bir olgudur. Baska seylerle pek iliskisi olmaz. Baska anlami ile o olaylari „haber“ verir. Haberlerde izledigimiz bizim bilgi diye nitelendirdigimiz seyler enformasyondur. Enformasyon degerlendirmez. Olaylari oldugu gibi vermeye calisir. Enformasyon belli bir taraftadir.

Bilgi iliski üzerine kuruludur. Bilgi kurgudur. Kurgular ya dogru olurlar ya da yanlis. Bilgi enformasyonu kullanarak birsey kurgular. Kurguladigi seyler denenir olmalidir. Baskalari tarafindan da cürütülebilir olmalidir. Bilgi eski enformasyonu kullanarak gelecekte varsayimda bulunur. Bilginin dogruluk payi önerisinin tutup tutmadigina baglidir.

Bilgi kisi ile iliskilendirilmelidir. Iliskilendirilemeyen bilgiler havada kalir. Özü ile iliskilendirilen bilgiler dönüsüm destekleyici bilgilerdir. Gercek bilgi kisiyi dönüstürür. O yeni bir durum yaratir. Fizigine intikal eder. Bilgi deneyimle bütünlestigi anda fizik ile percinlesir. Bilgiye sis düstügünde o sisin izi vücutta da hissedilir. Aci olarak kendi gösterir. Vücutta da duyulan uyumsuzluklar zihni etkiler. Tek yönlü degildir bu.

Enformasyonlari da vücuda percinlemek mümkündür. Tekrarlayarak kelimeler vücuda percinlenir. Percinlenen seyler hayati otomatige baglar. Hersey iyi gittiginde sorun yasanmaz. Karsit düsünceler veya tesadüfler kirilma yasatir. Beklentiler gerceklesmedigi zaman aciya dönüsür. Vücutta o aciyi hissetmek mümkündür. Insanin ya kalbi daha hizli atar, ya da kizginliktan kip kirmiziya dönüsür.

Reklam tasarimcisi bilginin vücut ile isbirligi yaptigini bilir. O enformasyonlar tekrarlanir sloganlarla bilinc direncini gecer ve vermek istedigi mesaji vücuda percinletir. Basarili olanlar bilirler ki kücük bir sinyal vücuttaki aci veya zevk hissini tekrar yasatir. Bu durumdan kazanc saglamak mümkündür.

Tekrarlamayi alet olarak kullanan kücük gruplar da vardir. Iclerinde gelistirdikleri rituellerle ayni seyleri tekrarlayarak, ayni seyleri ayni tonda okumayarak vücutta iz birakmayi basarirlar. Özel secilmis kelimeler veya davranislar artik onda ayni hisleri yasamasini saglar, o uzaktan komanda edilir hale gelmistir.

Vücuda percinlesmis enformasyonlar veya bilgiler artik o kisinin gercegidir. Bu dile dökülemeyen ama vücutta percinlesmis gerceklerdir. „Gercek benim“ demenin arkasinda yatan gerceklik de budur. O seviyedeki bilgileri artik degistirmek veya onlardan kurtulmak imkansiz gibi gözükür. Bu nedenle agac yasken bükülmelidir. Kücük yasata tekrardan kacmak, hayata tesadüfün girmesine izin vermek o gercekligin sürekli esnek olmasini saglayacaktir. Sürekli tekrarlanan, bilincsizce yapilan seylerin nedeni sorgulanmasi tekrarlamayi kismen durduracaktir.

Bilgi kendini sürekli yeniler. Yeni bag kurdukca eski baglarin yerine yeni kurgular alir. Bu bir sürectir ve sonu yoktur. Zamanda duraklamak bilgiyi percinlemektir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen