Freitag, 13. Dezember 2013

Mükemmeliyetci yaklasim

Simdi insan ne kadar az biliyorsa bildigi seyleri o kadar da mutlak olarak varsayacaktir. Yanilsa bile o az bildigi seyi tam bilmedigi kanisina varacaktir ki bu da kendisinde sucluluk duygusu doguracaktir. Cogu zaman "gercek komunizmden", "gercek dinden" bahsedenleri duyariz. Bu gerceklik karsisinda biseyin yanlis gitmesi o teorilerin eksik veya yanlis olmasindan kaynaklanmadigini düsünür, bizim yetersiz kaldigimizi zannederiz. Oysa asil düsünce hatasi bizim mutlaklik kelimesinde yatmaktadir.

Doga mükemmel degildir, ona dogru da ilerlemez. Doga sürekli deneyim icerisindedir. Deneyim kendisini "titresim" ile gösterir. Titresim ile doga yanlis girdigi yoldan tekrar cikma imkani bulur. Aksi halde doga mükemmel olmus olsaydi girdigi yoldan bir daha cikmasi imkansiz olurdu. Bu da gösteriyor ki mesela tek düze besinlerle hayatini sürdürmek zorunda kalan canlilar besinleri ortadan kalktigi zaman kendileri de kaybolurlar. Sonucta ayakta uzun zaman durabilecek canlilar besinlerin coklulugundan faydalananlardir. Herhangi bir besinin ortadan kalkmasi onlari fazla etkilemiyecektir.

Mükemmeliyetci bir canli kendini tek bir besine adayan canlidir. O gecmisteki herseyin aynisinin bugün ve yarin da degismeyecegini zanneder, cünkü o cevre kosullarinin da ayni kalacagi fikrini yürütür. Bu nedenle kendini baska besin maddeleri aramak ile mesgul etmez, hatta baska besinleri "sevmiyorum" diye de denemek de istemez. O aliskanligina "sevgi" der.

Bu tarz yasam sekli cogu isyerlerinde de gözükmektedir. Bazi isyerleri kendilerini tek bildikleri ise adamis olurlar. Bu yaptiklari isi sürekli ayni sekilde devam ettirdikleri icin cevresel kosullarin da sürekli ayni kalacagini, yeni rekabet ortaminin dogmayacagini zannederler ve ayni türde mal üretmeye devam ederler. Eski problemlere yeni yöntemlerle cözüm bulunamazsa, ya fiyat konusunda daha ucuza gidilemezse veya yeni özellikler eklenemezse o isyeri karsisina cikan rekabetci ortama ayak uyduramiyacatir. Bu da onun iflas canlarinin calmasina neden olur.

Titresimlere duyarli olmak, onlara o hakki sunmak hayatla belki de daha barisik olmakla alakali olabilir. Yanilacagini bilmek ve yanilgidan ders cikarmak mükemmeliyetci bir bakis acisi ile aciklanamaz. Hayatta kendi esnekligimiz kadar cevremizin de esnek olabilecegi kanisini unutmamak gerekir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen