Mittwoch, 25. Dezember 2013

Erkek kiz ayrimi ve zorbalik üzerine


Insanligin baslangicindan beri kadinlarin gücsüz fizige sahip olduklari, magaralarda saklanmasi ve korunmasi gerektigi erkekler tarafindan öne sürülmüstür. Güclü, kuvvetli erkekler kadinlari dis tehlikelere karsi korumalari durumunda kadinlardan ev islerini yapmalari beklenmistir. Onlar disarda tehlikeyle bogusup eve av getirecek ve kadinlar da evde güzel bir yemek hazirlayacaktilar. Erkeklerin güclü, kadinlarin ise becerikli olmalari beklenirdi. Is ayrimi ilk zamanlarda erkek ve kadinlarin dogasi gerektigi sekilde yapilmistir. Kadinlar gercekten de dogabilecek tehlikelere karsi tam donanimli degildiler. Onlarin güclü erkekler tarafindan korunmasi iki taraf icin de yararli is paylasimi olarak betimlenebilir.

Zaman gectikce insanoglu doga tehlikesinden korunmanin caresine bakmakla kalmamis, ayni zamanda onu yok edercesine geriye itmis ve ikinci dogasini gelistirmistir. Ikinci dogasi dogada dogal olmayan kültürden ibarettir. O artik doga ile ugrasmaktan ziyade hem kendini hem de icinde bulundugu toplumu gelistirmekle mesgul olmustur. Ciplak dogaya karsi güclü olmanin yerini insanlar arasi iliskiler almis, kas gücü yerini beyin gücüne birakmistir. Ikinci doganin gelismesi ile zorlama yerine ikna etmek gelmistir. Insanlar artik ortaklasa birseyler yapmak istediklerinde zorbalik yerine ikna edilmek istemislerdir. Kas gücü yerini dil gücüne birakmistir.

Ikinci dogaya, yani kültüre en hazirlikli olanlar kadinlardi. Kadinlar gücsüz olduklari icin dil gücünü kesfetmek zorunda kaldilar. Dil hakimiyeti onlara yeni olusan kültürde avantaj saglayacakti. Her ne kadar güc yerine iliskinin hakim oldugu bir ortamda kadinlar kendi güclerinin farkina varsalar da, erkekler ayni hizla degisim gösteremediler. Erkekler hala güclü olmanin bir avantaj sagladigini, eski geleneklerin sürdürülmesini istemislerdir: kadinlar evde, erkekler disarda hayat sürdürsünler.

Kas gücü üstünlügü zihin gücüne birakmasi ile kadinlari elde etme sekli de degismistir. Kadinlar artik av ile gelen erkeklerden mest olmamaya baslamislar, karin doyurmanin ötesinde zihinsel doyumu da istemislerdir. O artik „alinmak“ yerine kesfedilmek istemistir. Kendi gücünün farkina varan kadin gücüne uygun sekilde elde edilmeyi beklemistir. Kadinlarin bu tavri, erkekleri rol oynamaya itmistir. Rol oynamakla da erkekler dilini kesfetme sansini yakalamis, yeni ikna etme sekillerini kesfetmistir.

Dil ile gelisen yeni davranis sekilleri de olmustur. Kaba davranis yerini duygusalliga birakip, erkekler daha da kadinimsi görünüm almistir. Rol oynamak sadece sahnelerde kalmayip, güncel hayata da girmistir. Rol oynayan hem rol yaptiginin farkina varir, hem de oynamak istedigi rolün gercekci olmasina calisir. Erkek empati kurmayi böylelikle kadinlar sayesinde ögrenmistir. Empati ile güc yerini sevgiye birakmistir.

Erkek kiz ayrimi ne ise yarar? Erkek kiz ayrimi simdiye kadar yol alinmis gelismeleri geriye döndürmeye, insani dogal duruma tekrardan götürmeye, gücün hakim oldugu ve kati rollerin daha da katilasmasina yarar. Kadinlar objelestirilir, tekrar „almak“ ve „vermek“ hakim olur. Ikinci doga yavas yavas gücünü kaybeder ve en büyük avi eve gitiren, istedigi kadina sahip olur. Erkek rol yapmamasi ile dil becerisini yitirir, kendini baskasinin yerine koyma yetisini de kaybeder. Oysa oyun oynadikca bu yetiler gelisebilirdi.

Rol oynamanin kisitlanmasi erkegi tekrar „erkek“ yapar. Cinsel duygusunu gidermek istediginde kadini „alir“ ve tatmin olur. Kadin onun duygularini gidermek icin vardir. Dil becerisi ile kadini fetethmesine gerek yoktur. Kadin ile erkek arasinda dram yasanmaz. Hayat sadelesir ama derinligini de yitirir. Kadini almakta sorun görmez. Tabiatinin gerektirdigini yerine getirdigini zanneder, zorbalik ettigini, kadina tecavüz ettiginin farkinda degildir. Doganin geregini ayni anda yerine getirmemesi gerektigini, istedigi zaman istedigini alamiyacagini, almak istedigi zaman sabirla fethetmesi gerektigini unutacaktir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen