Freitag, 13. Dezember 2013

Mesafeyi korumali

Eski Yunan mitolojisinde herkes tarafindan begenilen genc delikanli, gururlu Narsist, her teklifi geri cevirirmis. Iclerinden cok israrli biri ölmeden önce tanriya ölümünün intikami alinmasi icin yalvarmis. Ve böylece Narsist kendi kendini doyumsuz sevmekle cezanlandirilip suda gördügü kendi resmine ölesiye asik olmustur.

Yasadigi proses izlendiginde Narsit'in üc evreden gectigi görülecektir. Uyku halindeki ilk halinden kendine duyulan ilgi ile ikinci bilinclenme evresine uyanir. Her uyanma bulunulan evreden özgürlesme evresidir. O bilinclenme ile uykulu halinden özgürlesir. Bilinclenme yepyeni hareket alani dogurur. O o zamana kadar hic yapmadigi, hic görmedigi seylerle karsilasir. O sevildiginin ve sevilmenin de basli basina bir deger oldugunun farkina varir. O, uykudan degerler diyarina uyanir. Kendi degerini baskalarinin ona gösterdigi degerden alir artik. O „Ben degerliyim“ der.

Her farkina varma kendi tehlikesini de beraberinde getirir. Her özgürlesme de o eski evreye mesafe koymakla, o eski evreye uzaktan bakmakla gerceklesir. O eski evrenin etkisi yeterince azalmistir. O eski evre tiyatro oyunu gibi artik uzaktan izlenir. Eski elbiseler gibi üzerinden atilir. Her yeni elbisenin getirdigi haz gibi yeni evreler de mutluluk verir. Bu mutluluk cogu zaman basdöndürücü olur. Insan kendini burada kaybedebilir. Kendi kesfettigi evreye asik olabilir. Bir daha birakmamak icin sikica sarilabilir. Onu kendi kisiligi ile özdestirebilir. Kesfetmenin kesfedilen seye asik etme cazibesi vardir. Asik olan kendini kaybeder.

Yeni evre de bir öncesi gibi sadece bir basamaktir, ilerlenmesi gereken bir basamak. Bu evre de daha ileriye gitmek icin sadece bir gecistir. Ilk evrede oldugu gibi kendini bu evreden de soyutlayip daha ileri evrelere yönelmek gerekir. Kesfedilen yeni evrelerin cazibesine kapilip ona sarilmamak gerekir. Her sarilma sarilan seyin sevdasinda kendini kaybetmetir, ayni Narsistin suda gördügü resimde kendini kaybetmesi gibi.

Bu yanilginin kaynagi nedir? Nedir Narsisti o evrede tutan? Narsist evre degistirmesinden sonra kendi gücünün farkina varmistir. Gücün hem digerleri üstündeki etkisi hem de kendi üstündeki etki sarhoslugu ona herseyi yapabilecegi sanrisi kazandirir. Herseyin mümkün oldugunu ve sinirsiz güce sahip oldugunu sanir. Bu da yanilginin baska bir yüzüdür. Ayni düzeyde kalmamak icin o gücü de geride birakip yoluna devam etmeli, ona mesafe koymalidir. 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen