Freitag, 13. Dezember 2013

Sevgi mideden degil kulaktan gecer!

Sevginin mideden gectigi söylenir. Özü itibari ile dogrudur, sevgi zihinsel bir olgudan öte fiziksel bir olgudur. Midenin önemi de zaten sevgide fizigin önemini vurgulamaktir. Sevginin gercekten mideden gectigi süphelidir. Insan her güzel yemek yapana ateslenmez. Ama önceden ateslenmis bir sevgiliyi daha tutusturdugu görülebilir, veya tam tersi de olabilir. Kötü bir yemek ateslenmek üzere olan ama tereddütlü iliskileri bozabilir de. Her ne olursa olsun yemek ilesimin son safhasinda yer alir. Iletisim baslarken neye dikkat edilir, karsimizdakinin hangi halleri bize daha cazip gelir sorularinin yanitini baska yerde aramak daha uygundur.

Gercek anlamda hangi duyu organlarinin sevgide ön planda oldugu üzerine düsündügümüzde fiziki sinyallerin ötesinde süphesiz ses tonu ve o tonu duyumsayan kulak gelir. Yemek mideye girmeden önce yeni tanistigimiz birini sempatik veya antipatik bulmamiz büyük ölcüde ses tonu ile alakalidir. Konusmanin iceriligi pek o kadar da önemli degildir. Erkegin ses tonu kadinimsi ciktiginda o pek ciddiye alinmayacaktir. Bir de kadinin erkegimsi cikan ses tonu bir erkek icin de ürpertici gelecektir.

Aratirmalarda görülmüstür ki konusulanin yaninda daha baska özellikler ön plana cikmaktadir. Daha da ilginc olan sey konusmanin iceriligi disindaki seyler karsi tarafi etkilemekte daha büyük rol oynadigi görülmüstür. Erkeklerde gür bir sesin, o sese sahip olanin ne gibi kisilige sahip oldugu hakkinda bilgi verir. Bu bilgi hissidir, kesinlikle akil ile algilanabilecek sözlü bilgi degildir. O güvenilir duydugumuz sese yaklasmamiz mi yoksa uzaklasmamiz mi geliyor, buna bilincalti ile karar verecektir. Hosumuza gitmeyen bir sese isinmak cok zor olacaktir. Sesin yaninda ses ile uyumlu vücut harektleri de bir o kadar önemlidir.

Ayni anlamda kadinlarin da ses tonu kendilerini cekici kilar. Bu nedenle tolefon satisi veya telefonla müsteri hizmetleri sunan sirketler güzel ve cekici sesli bayanlar ararlar. Sesin cekicilik kalitesi satisi ve müsteri hizmetini pozitif etkiler. Ne kadar satista sesin etkisi bilincli olarak kullanilmak istense de ayni cekicilik es seciminde de etken rol oynar. Sesin öneminin farkinda olan bayanlar ellerinde iyi bir "silah" oldugunu bilirler ve avantajli sekilde kullanirlar. Karsi cinsi etkilemek isteyen bayan kendi ses tonunu degistirerek daha cekici olmaya calisir. Bunun ne kadar bilincli yapildigi kesin olarak bilinmez ama arstirmalara göre birbirini sempatik bulan ciftler telefonla konusurken ses tonunu degistirdikleri gözlenmistir.

Her dönemin kendine uygun modada olan ses tonu vardir. Moda bazi seylerin en yaygin haline denir. Kücük yasta kulaga aliskanlik yaratmis ses tonlari ilerlemis yaslarda da cekici gelir. Cocuklarin kücük yasta ebeveynlerinden alip baska mercilerde egitime tabii tutulmalarina ön sartlandirma da denir. Burada da yukarda anlatilmak istenilen türde verilen bilgiler ön planda degildir, burada cocuklar belli ses tonuna daha duyarli olmalari saglanmaktadir. Ilerlemis yaslarda ayni tonda duyduklari ses onlara daha yakin ve sempatik gelecektir. Böylelikle elestirel taraflari saf disi birakilip uyumlu hale getirilmis olacaklardir. Söylenenin iceriligi degilde cok kücük yaslarda irtibar duyduklari ses tonuna yakinlik duyacaklardir. Bu anlamda kücük cocuklarin aileleri disinda aldiklari kurslara daha temkinli yaklasip onlari monoton ortamdan korumak gerekir ki kücük yaslarda sartlanmasinlar.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen