Dienstag, 17. Dezember 2013

Özgürlüge övgü


Biz yerden geldik, yere gideriz. Yer bizi kendine cektigi gibi, herseyi de kendine ceker. Zorunlukluk yere bagli olmaktan kaynaklanir. Bu nedenle bagliyiz, bagimliyiz. Tüm ihtiyaclarimizla yere bagliyiz. Zorumlulugun farkinda olan kafa, yere mesafelidir. Ayakla arasinda hava vardir. Yüksekte oldugu icin havadadir. Ucma tadini almistir bir kere. Kuslar gibi özgür olmak ister. Yanliz ayagi ile yere baglidir. Sürekli ayni yerde durdugu takdirde de yere, daha derinlere kök salar. Degisim kismen kök salmayi önler. Degisimin cok fazla olmasi da bas döndücü olabilir. Neyi ne icin yaptigimizi pek fark edemeyiz. Olgularin arkasinda yatan „amaci“ algilamak zorlasabilir. Ne kadar kök salmak bizi yere bagli kilarsa degisimin verdigi „sarhosluk“ da ayni etkiyi yaratabilir.

Degisimin hizi bilinci etkiler. Cok hizli degisim bilinci kilitler hale getirir. Degisime odaklanmis bilinc burnunun ucundan haric baska sey göstermez. Gercek saklanmak isteniyorsa „kirli bilgilerle“ daha verimli olunabilir. Bilinci kilitleyen gürültüden ancak uzaklasarak kurtulunabilinir. Gürültüden yararli birseyler cikarmak zamanla disardan gelen etkiyi azaltarak gerceklesebilir. Insanin kendi kendini bulacagi, herseyden arinacagi bir yeri olmali. Her zaman ve her yerde erisebilir olmak da onu gürültüye mahruz birakmak anlamina gelir. Disardan gelen cagrilara cevap vermek zorunda kalmak insani bagimli kilar, onu sarhos eder. Ve aranmadiginda da her bagimli gibi eksikligini hisseder. Bilinc dikkati dagitilmaya alismistir bir defa.

Dikkat dagilimi önemli ve önemsiz seyleri ayirt etmeyi güclestirir. Enformasyonun yogunlugu yere baglayabilecegi gibi, az olusu havalandirabilir de. Havalanmayi önleyici degisik etkenler olabilir. Cevresindekiler onu sürekli asagiya cekeceklerdir. Gözünü korkutmayi her firsatta deneyeceklerdir. Hatta onu tehdit bile edeceklerdir. Onlar ayni davranilmasini, herseyin hesaplanabilir olmasini isteyeceklerdir. Istedikleri tek sey güvencede hayatlarini sürdürebilmektir. Güvence ile hayatin canliligi ters orantilidir. Güvencenin artmasi canliligi baltalar.

Kuslardan esinlenip ucma istegi hep vardir. Kanatlari takmakla bagimsizlik elde etme yolunda büyük adimlar atilmis olunur. Kendi kendine deneyimleyip, deneyimlenen seylerin zevkine varilir. Bölük pörcük algilanan seylerin bütün resme dahil edildigindeki duyulan haz, becerikli olmanin verdigi özgüven artisi ve bu degisimin tüm hücrelerde hissedebilir olmasi onu özgür kilacaktir. Yaratmak özgür kilar. Kendi yarattigi ürünün verdigi haz hic birseyle karsilastirilamaz. O kendi kuralinin da yaraticisidir. Kabul görmüs kurallara uymak yerine o kendi kuralini koyacaktir. Koydugu kural sadece kendini baglayacagini bilir. Baskalarinin uymasini beklemez. Ama baskasi kendisine uymasini isteyecektir. Kendi yolunu sonuna kadar gitmesi icin cesaretli olmasi gerekir. Gittigi yolda yanlizdir. Kismen yoldaslarla karsilasabilir ama yine de yoluna yanliz devam etmek zorundadir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen