Freitag, 27. Dezember 2013

Aile politikasi nasil olur?


Politika sosyal hayatta insanlar arasi davranisi belirleyen ve ortak karar bulma mekanizmasini düzenleyen iletisim bicimidir. O gelecegi bicimlendirme amaclidir. Su anki zamani arastirir, analiz eder, gelecegi sekillendirme istegi ile gercek amacinin gelecege yönelik oldugunu gösterir. Politika icin gecmis gelecegi nedenselletirmeye yarar ve nihai bir amaca ulasmak icin vardir o. Felsefe ile arasindaki fark felsefenin gercegi arama sevdasi oldugu, politikanin ise gelecegi sekillendirme gayesini tasidigidir. Iyi bir gelecek ugruna gecmisteki olaylar belli bir amaca göre bükülebilir, istenilen sekle sokulabilir. Teorik gerekcelendirmeler isini pürüzsüz sekilde yapmak icindir.

Gelecegi sekillendirme yöntemi iki sekilde olabilir. Birinci sekil demokratik sistemi destekleyicidir. Her bireyin hür ve özgür yetistigi bir ortamda gelecek icin ortaklasa karar almak ancak anlasma ve ikna etme sayesinde olacaktir. Bu yönteme göre her sahsin ayni derecede görüs belirtme sansina sahip oldugu kanisi hakimdir. Ortaklasa alinan karar fikir catismasi sonrasi herkesin o görüste konzensus saglamasindan sonra uygulamaya hazirdir. Karar almak böyle bir ortamda uzun sürecegi icin bu yöntem zahmetlidir. Her ne kadar zahmetli olsa da faydasi bir hayli fazladir. Ortaklasa karar alma mekanizmasi ile gücün tek kiside toplanmasi önlenmis ve yöneticilerin hesap vermesi saglanmis olunur. Devletin bireye karsi gücünü sinirlamasi ve o gücü sinirlayici önlemler alinmasi ancak oradaki calisan görevlilerin hesap verme zorunlulugunu yasama gecirmeleri ile olusur. Kendi vicdanini gerektiren kararlarin desteklenmesi ile disardan ona gelebilecek baskilara daha kolay direnebilecektir.

Karar alma mekanizmalari arasinda aile havasi yaratip karar almayi bir hayli hizlandirmak da mümkündür. Böyle bir sistemde bireylerden söz etmek mümkün degildir. Birey kendini „aile“ icerisinde eritecektir. O kendi görüsünü grup görüsüne feda edecektir. Amirlerine karsi gelmeyecek, ondan bekleneni en hizli sekilde yerine getirecektir. Onun görevi ona verilen görevi en hizli sekilde yerine getirmektir. O yaptigi islerden sorumluluk duymaz. Sorumlu tutulmasi durumunda sucu amirine atacaktir, amirinin emrini yerine getirdigi gerekceyi öne sürecektir. Vicdani konusmayacak sekilde susturulmus biri asla özgür degildir, zaten aile icinde özgürlük de aranmaz. Aile kurallari baglayicidir. Aile icindekiler distakilere karsi tutumlu bir hayat sürdürürler, gücü birliktelikten alirlar. Aile büyügü onlari korur ama ayni zamanda onlardan özgürlügünü feda etmelerini bekler.

Aile sistemi yönetim hatir üzerine kuruludur. Birsey gerektigi icin degil, dogru oldugu icin hic de degil, o sadece aile ferdi istedigi icin yapilir. Aile yönetim sekli aile cikarini göz önünde bulundurdugu icin hatir üzerine kuruludur. Hatirin özgürlükcü sistemdeki ismi rüsvettir. Hatir ile yapilan bir is gerektigi icin yapilmaz, vicdan ile onaylandigi icin hic yapilmaz, o simdiki hamleyi gelecekte kendine getirecegi cikari hesapladigi icin yapar. Aile sistemi ile dogrunun yerini cikarci, bastan asagi rüsvete bagli bir sistem alir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen