Freitag, 13. Dezember 2013

Evrim nedir?

Evrim wikipedia'da söyle tanimlanmis:

"Evrim, biyolojide canlı türlerinin nesilden nesile kalıtsal değişime uğrayarak ilk halinden farklı özellikler kazanma sürecidir.
[...]
Evrim, bir canlı popülasyonunun genetik kompozisyonunun rastgele mutasyonlar yoluyla zamanla değişmesi anlamına gelir. Genlerdeki mutasyonlar, göçler veya çeşitli türler arasında yatay gen aktarımları sonucu türün bireylerinde yeni veya değişmiş özelliklerin (varyasyonların) ortaya çıkması, evrim sürecini yürüten temel etmendir. Evrim, bu yollarla oluşan değişimlerin popülasyon genelinde daha sık veya daha nadir hale gelmesiyle işler."

Evrim cok tartisilir bir kelimedir. Evrimi en tartismali kilan iafdesi ise gelecekle ilgilidir. Olgularin herhangi bir hedefe dogru ilerledigini rededer evrim. Onun icin öyle bir önceden belirlenmis deterministik bir yapi yoktur. Evrime göre tabiat bir deneme tahtasidir. Hangi yapinin önceden uyum sagliyacagi belli olmadigi icin tabiat kus avlamaya sacma tüfekle gider, cünkü o iyi bir nisanci degildir. O körü körünü atar ve sacmalardan birinin kusu vuracagini umut eder. "Sacma" degimine "varyasyon" dendiginde tabiat deneme ve yanilma ile yol aldigi gözlemlenir. O bir problem icin cok cözüm üretir ama bunlardan gercekten basarili olani ayakta kalacaktir ve bu enformasyonlar gelecek nesile verilir. Digerleri elnenir.

Evrim hayatin her tarafinda kendini gösterir. Herseyin önceden bilindigini savunmak bir nevi kendini kandirmak gibi birseydir. Bu nedenle evrimsel yol almak söyle bir algoritma izlenebilir:

1) Sürekli yeni seyler dene
2) Yeni birsey denedigin zaman o seyin boyutu faciaya sebeb olmiyacak derecede büyük olsun.
3) Geri bildirim iste ve hatalarindan ögren.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen