Freitag, 13. Dezember 2013

"Herseyim sana feda olsun"

Bizden olmayanlara düsman demistik. Bir de bu bakis acisinin olumlu yani vardir. Bu bakis acisina göre ayni gruba dahil olanlar icin hersey yapilir. Yeterki grup icerisindeki bir kac özelligi barindirsin.

Bu özellik ayni aile mensubuna ait olmak olabilir. Aile cemberi ayni sülaleye genisletebilir, yasadigi yer dogdugu yere cok uzaklarda ise o cember ayni sehire de genisletilebilir. Böylelikle "hemseri" kelimesi baska boyutlar kazaniyor. Yabanci bir ülkede yasanlar icin ayni dili veya ayni ülkeden olmak yeterli oluyor.

Kendi grubunu ayricalikli yapip diger gruplari lanetleyerek o grubu ayakta tutma gayesi elde ediliyor. O grubun artik amaci kendini karsit grublara karsi savunmak oluyor. Disardan her gelen müdahale kendi gruplarini yikan darbe olarak algilaniyor ve böylelikle müdafaya geciliyor.

Grup icindekilere grup icinde olmak güvence veriyor. Güvencenin pahasi büyük oldugu ancak sonralari fark ediliyor. Güvence icin herhangi dogacak karsit görüsün önü kesilmis oluyor. Böylelikle ayni tipte yetisen, normalde ayri fikre sahip olan ama grup armonisi icin kendi fikrini saklayan bir topluluk olusuyor.

Gruba dahil olmak kendinden gecmekle ayni anlama geliyor. Yeni seyler grup ahlakini bozacagi icin grup mensuplari kendi kendilerini sansür ediyorlar. Bu icsellestirilmis yasaklar grubu birbirine baglayan unsurlardir.

Bu nedenle herhangi bir gruba dahil olmakla insan kendi kendinden cok seyler vermis oluyor. Nerede gruplasma var ise orada gruba "kurban" olanlar da vardir, hem de sayisi gözükenden cok fazladir.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen